Šta nas očekuje u 2021. godini na tržištu nekretnina?

nekretnineriviera.rs/Šta nas očekuje u 2021. godini na tržištu nekretnina?

Izbijanje pandemije koronavirusa dovelo je do preteće ekonomske neizvesnosti, slične onoj iz 2008. godine. Uprkos tome, tržište nekretnina u Beogradu ostalo je stabilno dok cene kvadrata beleže maksimalni rast ove godine. Pucanje takozvanog balona cena za sad nije izvesno, barem ne u prvom tromesečju 2021. godine.

Pandemija uopšte nije usporila tempo gradnje u glavnom gradu. Šta više, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, u oktobru ove godine je izdato 21% više građevinskih dozvola nego u istom periodu prošle godine.

Od toga, najveći procenat, (84%) odobreno je za zgrade, a ostatak za ostale građevine. Tome je nesumnjivo kumovala i tražnja. Samo u trećem kvartalu ove godine, Republičkom geodetskom zavodu dostavljeno je 43.535 ugovora, što je 652 više nego u istom periodu lane.

Sadržaj

Potražnja nekretnina zavidna, ali kupovna moć mala

Pad cena stanova kvadrata u novogradnji

Masovno otkazivanje zakupa lokala i poslovnih prostora

 

Potražnja nekretnina zavidna, ali kupovna moć mala

 

Kupaca ima, dakle potražnja je na zavidnom nivou, ali problem se javlja u sledećem. Njihova kupovna moć, usled svega što nas je zadesilo u 2020. godini, je mala.

Kupci koje imamo u bazi “Riviera nekretnina” su uglavnom kreditni i spremni su da u proseku izdvoje 50.000-60.000 evra, i za to očekuju nekretninu od minimum 40m2. U ovom trenutku, ne postoji deo grada gde za tu cifru može da kupi nekretnina te površine, a da to nije jedno od naselja koje su izuzetno daleko od grada.

Kad već pominjemo cene kvadrata po obodima Beograda (Mirijevo, Rakovica, itd.), one su dostigle maksimalnu cifru od 1.600-1.800 evra umesto ranije cene od 1.150-1.300 evra.

Ono što možda uliva nadu potencijalnim kupcima je određena korekcija tržišta ove godine, i to posebno ako se govori o novogradnji na lokacijama oko centra grada.

 

Pad cena stanova kvadrata u novogradnji

Cena kvadrata stanova u novogradnji u padu?

Gledajući prosečne cene po kvadratnom metru iz izveštaja Republičkog geodetskog zavoda za treće tromesečje 2020. godine, vidljivo je da je zabeležen blagi pad cena kvadrata u novogradnji u šest velikih opština (Vračaru, Savskom vencu, Novom Beogradu, Zvezdari, Voždovcu i Zemunu) u odnosu na početak godine.

Vračar: sa 2.104 na 2.061 evra, Savski venac: sa 3.182 na 3.046 evra, Novi Beograd: sa 2.528 na 2.283 evra, Zvezdara: 1.752 na 1.621 evra, Voždovac: sa 1.728 na 1.625 evra i Zemun: sa 1.712 na 1.702 evra. Na istim ovim lokacijama, cene kvadrata u starogradnji su se povećale za isti posmatrani period.

Ukoliko se nastavi pomenuti trend kretanja prosečne cene kvadrata u novogradnji, sasvim je izvesno da bi moglo da dođe do početka recesije koja je već zabeležena u najvećim svetskim i evropskim ekonomijama.

 

Masovno otkazivanje zakupa lokala i poslovnih prostora

 

Lokali i poslovni prostori su posebna priča. Usled propadanja mnogih biznisa, u poslednjih nekoliko meseci ove godine, masovno su ozkazivani zakupi lokala, čak i na odličnim lokacijama, i retko ko da je uspeo da zadrži prostor.

Vlasnici su imali dve opcije: ili da izađu u susret i smanje cene kirija, što su neki i uradili, ili da ostave iste rente, jer od toga živ i otkažu prostor dotadašnjim zakupcima, nadajući se da će se ipak naći neko ko će prihvatiti da plati traženu cifru. Većina je to uradila.

Činjenica je da su mnoge firme otkazale poslovne prostore, kako bi smanjile svoje fiksne troškove, i poslale zaposlene na rad od kuće. Oni su uradili ono što su morali, pa su tako mnogi poslovni prostori ostali prazni.

Sledeće godine, čim se stvari vrate u normalu, a svi nadamo da će to biti brzo zbog vakcinacije koja masovno kreće u svetu, a kod nas se očekuje da će krenuti u junuaru, biće zaista mnogo slobodnih lokala i mnogi će moći da biraju poslovne prostore. To bi firme trebalo da iskoriste na vreme.

Podeli na: