Saveti za kupovinu nekretnine u 2021. godini

nekretnineriviera.rs/Saveti za kupovinu nekretnine u 2021. godini

Da li planirate da kupite svoj prvi dom u 2021. godini? Verovatno će vam biti potrebno nekoliko meseci umesto nekoliko nedelja, a ponekad ćete da se osećate demoralisano. Ali, to je sasvim u redu, jer ćete se pomiriti s tim da put ka vlasništvu nad nekretninom ima “džombe”.

Ipak, krajnje odredište se isplati, jer kako je jednom rekao Rasel Sejdž (američki finansijer): “Nekretnine su neprolazno dobro čija vrednost sve više raste. To je najsigurnija sigurnost koju je smislila ljudska domišljatost. To je osnova svake sigurnosti i jedina neuništiva sigurnost.”

Kad na samom početku procesa znate da vas čekaju usponi i padovi, lakše je da se pomirite s njima i nastavite dalje. Evo zašto će 2021. godina biti vrlo često teška godina za kupce nekretnina, posebno za one koji prvi put kupuju nekretninu, i kako se nositi s problemima tokom tog procesa.

 

Sadržaj

Novogradnja – Starogradnja?

Banke su oprezne kad su krediti za nekretnine u pitanju

Postavite realna očekivanja – put do željene nekretnine nije lak

Oko čega praviti kompromis?

Brzo donosite odluke, vlasnici nekretnina ne žele da odugovlače

Imajte rezervni plan

 

PROČITAJTE PRETHODNI BLOG: Šta nas očekuje na tržištu nekretnina u 2021. godini?

 

Novogradnja ili starogradnja?

 

Novogradnja – Starogradnja?

Večita dilema. U 2021. godini na teritoriji Beograda veća potražnja će biti za novogradnjom. Gradilišta su raspoređena gotovo na svakom delu glavnog grada Srbije pa se s toga očekuje i veća potražnja u odnosu na starogradnju.

Kako da Vi odaberete? Najsigurniji korak je angažovanje eksperata koji odlično poznaju trenutno stanje na tržištu. Naša agencija je uvek spremna na kosnultacije s toga nemojte se ustručavati da nas kontaktirate.

 

Banke su oprezne kad su krediti za nekretnine u pitanju

Vrlo bitna stvar koja je uticala i uticaće na kupovinu, pre svega, stanova su banke. One trenutno ne žele da plasiraju novac, jer se ne zna šta sutra može da ih zadesi.

S druge strane, ne mogu da odbiju klijente tek tako, pa su pooštrile procedure za dobijanje kredita i na taj način još više otežale mogućnost dobijanja kredita, koja je inače bila jako neizvesna. Kao posledica toga, kupci odustaju od kupovine čekajući neko bolje sutra.

Prelomni trenutak u vezi s ovim će sasvim sigurno biti onaj kad se stanje oko koronavirusa stabilizuje.

Tad će banke krenuti da plasiraju novac čime će se međusobno takmičiti oko kamatnih stopa i uslova kredita, što će prouzrokovati da svi ti kupci koji su odustali počnu da kupuju nekretnine.

S obzirom da je u oktobru ove godine izdato 21% više građevinskih dozvola nego u istom periodu prošle godine, potražnja je velika i dešava se često da kupci nemaju snage da se bore sa drugim kupcima za dostupne nekretnine, upravo zbog pooštrene procedure dobijanja kredita. Jer, kupaca koji samo dobijanjem kredita mogu doći do nekretnine za sebe, ima zaista puno trenutno.

Saveti za kupovinu nekretnine

Postavite realna očekivanja – put do željene nekretnine nije lak

Očekujte da će proći i po nekoliko sedmica od prvog koraka, provere vaših kreditnih izveštaja, do poslednjeg koraka – sklapanja kupoprodajnog ugovora. Prvo što ljudi moraju da shvate je da to nije proces koji se odvija preko noći.

Klijenti koji ranije nisu imali iskustva kupovine nekretnine moraju da se naoružaju strpljenjem pre kupovine. Moraju da shvate da vremensko trajanje kupovine doma uključuje mentalne, emocionalne i finansijske komponente da bi ovaj proces mogao da se kompletira.

Kupci su, u ovom smislu, skloni da “izgore” ako su očekivali da će postupak da traje, na primer, 15 dana. Sve strane u procesu žele pogodbu, a ono što je pogodba za kupce je da je to nekretnina koju žele po ceni koju su spremni da plate.

Naoružati se strpljenjem znači ići korak po korak:

  • Proverite svoju kreditnu sposobnost (otplatite sve postojeće kredite i ugasite sve kreditne kartice, jer to može da vam umanji iznos za koji možete da se zadužite),
  • Obiđite više banaka (ostavite otvorene opcije saradnje sa nekoliko banaka),
  • Obezbedite novac za učešće (ono može iznositi 10-20%, uključujući kaparu), troškove obrade kredita i troškove za overu predugovora, ugovora i založne izjave kod notara,
  • Saznajte sve detalje od vlasnika (samo uknjiženi stanovi garantuju ostvarivanje kredita; izbegnite udvojene ugovore).

 

Oko čega praviti kompromis?

Najčešći kompromisi koje kupci prave povezani su sa stanjem ili cenom nekretnine. Dakle, pre nego što počnete ozbiljno da gledate svoj potencijalni dom, odlučite šta vam je neophodno i oko čega nećete da popustite.

Možda ste kao najbitnije stavke odredili maksimalnu cenu na koju pristajete ili vreme putovanja na posao, minimalnu kvadraturu ili druge zahteve. To je vaša granica koju ne prelazite. Zapišite je. Oduprite se iskušenju da pravite kompromis oko postavljene granice, čak i kada se osećate obeshrabreno. Za sve ostalo, budite otvoreni.

Odluke koje morate doneti pri kupovini-nekretnine

Brzo donosite odluke, vlasnici nekretnina ne žele da odugovlače

Danas, mnoge nekretnine, posebno one male površine, na tržištu su vrlo kratko, pa je važno dati ponudu brzo nakon što pronađete dom koji vam se sviđa. Ako neka nekretnina ispunjava vaše kriterijume, uključujući i prihvatljivu cenu, možda bi bilo vredno dati ponudu. I to brzo, jer mnogi vlasnici dobiju i po nekoliko ponuda u roku od dan-dva od stavljanja nekretnine na tržište.

I ne shvatajte odbijanje lično, ako budete odbijeni. Shvatite da je za vlasnika/prodavca to samo poslovna odluka.

 

Imajte rezervni plan

Koliko god ste nestrpljivi u želji da kupite kuću u 2021. godini, možda nije loša opcija da sačekate dok vam se sreća ne osmehne.

Stavljanjem kupovine svog novog doma na čekanje nekoliko meseci, dajete sebi vremena da uštedite za veću kaparu i izgradite bolju kreditnu sposobnost, a lokalnom tržištu nekretnina da postane manje konkurentno.

Stoga, da sačuvate vreme i izbegnete sve brige prilikom kupovine nekretnine, angažujte “Riviera nekretnine” i budite potpuno otvoreni u komunikaciji, a što je još bitnije, nemojte da gubite vreme gledajući nekretnine koje su van vaših mogućnosti.

Vlasnici ne koriguju cenu tako često i toliko mnogo, tako da se nadajte da ćete odjednom doći u stituaciju da kupovina nekretnine koja je do malopre izgledala kao nemoguća misija pređe u realnost. Uz našu agenciju ceo proces će biti maksimalno brz i efikasan, a vi ćete uživati u svom novom domu uz minimalnu količinu stresa.

Podeli na: